Psycholoog Alphen aan de Rijn

Praktijk van Maria Troost
bg

Therapie en EMDR bij traumaverwerking in Alphen

PTSS staat voor posttraumatische stress-stoornis. Het is een reactie op een traumatische ervaring; een zeer nare, schokkende gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld oorlogssituaties, extreem geweld of bijvoorbeeld langdurige verwaarlozing in de(vroege) jeugd. Het is belangrijk om te beseffen dat dit dus niet altijd fysiek geweld hoeft te zijn, aangezien ook emotioneel geweld een enorme negatieve impact kan hebben.

Het komt voor dat zo'n nare gebeurtenis na verloop van tijd uit je gedachten verdwijnt, maar sommige ervaringen zijn zo ingrijpend dat je ze moeilijk kunt vergeten. Je krijgt dan lichamelijke en psychische klachten die je leven kunnen ontregelen. Het is dan belangrijk om dit serieus te nemen.

Hoe uit dit zich?

Trauma's, of beter gezegd onze persoonlijke ervaring ervan en de invloed die dit op ons heeft, zijn subjectief. Voor de één kan iets dus als iets traumatisch voelen, terwijl een ander persoon het misschien relatief eenvoudig van zich af kan laten glijden. Toch zijn er wel degelijk duidelijk te definiëren symptomen die vaak voorkomen, welke grofweg te verdelen zijn in de hieronder genoemde vier categorieën. Maar zoals gezegd, niet iedereen heeft in dezelfde mate last van deze verschijnselen.

  • Herbeleving

    Je lijkt de traumatische gebeurtenis opnieuw mee te maken. Je ziet, ruikt, hoort, proeft en voelt alle details weer. Je hebt nachtmerries en slaapt onrustig. De herinneringen komen steeds weer terug. Je hebt regelmatig terugkerende angstreacties, vooral in situaties die aan de gebeurtenis herinneren.

  • Vermijding

    Je gaat alles uit de weg wat aan de schokkende gebeurtenis doet denken. Je vergeet de gebeurtenis of momenten eruit, je mijdt situaties en plaatsen die eraan herinneren. Zo bescherm je jezelf tegen de heftige emoties. Gevoelloosheid, je doet alles op de automatische piloot. Je wil er niet over praten en sluit je af voor anderen.

  • Negatieve gedachten en stemming

    Je bent somber en vindt niets leuk of interessant. Je hebt moeite om je te concentreren. Je bent moe en hebt moeite met in- of doorslapen.

  • Zeer prikkelbaar

    Je voelt je voortdurend gespannen, gejaagd of overmatig waakzaam. Je verliest snel je geduld en bent snel boos. Je zoekt grenzen op en gedraagt je roekeloos en zelfdestructief (bijv. te hard rijden, overmatig alcohol- en drugsgebruik). Je schrikt snel en bent overgevoelig voor onverwachte situaties of gebeurtenissen. Ook kun je je schuldig of minderwaardig voelen.

Zowel gesprekstherapie als EMDR

Een traumatische ervaring kan vaak goed worden verwerkt door gesprekstherapie. Maar niet altijd lukt dat. Daarom is EMDR een zeer geschikte aanvullende therapievorm. Het richt zich in tegenstelling tot reguliere gesprekstherapie namelijk direct op de aanwezige negatieve emoties die met het trauma gepaard gaan, dus onder de cognitieve laag.

Kom langs voor een afspraak

Therapie kan bij de verwerking van zeer uiteenlopende trauma's enorm betekenisvol zijn, dus wil je meer informatie over wat ik voor je kan betekenen of zou je graag een afspraak maken? Neem dan gerust contact met mij op. Je bent van harte welkom.


Tags: trauma, traumaverwerking, PTSS, EMDR, therapie, alphen

Psycholoog Troost in Alphen

Maria Troost

  • Geregistreerd therapeut
  • Geen lange wachtlijst
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Vergoeding (deels) mogelijk
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen