Hulp bij angst en paniekklachten
Angst is een gevoel of emotie die optreedt als er sprake is van dreigend gevaar. Als er sprake is van gevaar is angst functioneel; je lichaam maakt zich klaar om te vluchten of te vechten. Als je vaak angstig bent zonder dat er sprake is van gevaar of als je reacties intens en langdurig zijn, kan er sprake zijn van een angststoornis. Mensen met een angststoornis lijden ernstig onder hun angstreacties of worden er in het dagelijks leven beperkt.
Angstklachten uiten zich op vele manieren
Sterke lichamelijke reacties horen ook bij een angststoornis. Een aantal symptomen die voor kunnen komen zijn; angst die je blokkeert en verlamt, regelmatig last van hartkloppingen, misselijkheid, duizeligheid, trillingen of tintelingen in het lichaam, zweetaanvallen, ademnood of een beklemmend gevoel op de borst, slecht slapen, je continu opgejaagd voelen, heel erg alert zijn en je spieren voelen vaak gespannen aan. Als je piekert of angstig bent en verder (redelijk) goed functioneert, noemen we dat milde angstklachten.
Sociale angst
Sociale angst is een veel voorkomende angst. Mensen zijn vooral angstig in sociale situaties, waarbij zij zich bekeken of beoordeeld voelen. Bijvoorbeeld op een feestje, bij vergaderingen of tijdens eten in gezelschap. Soms is iemand in alle sociale situaties angstig. Sommige mensen zijn alleen maar gespannen. Anderen krijgen paniekaanvallen. Iemand kan bang zijn om te gaan trillen, zweten, blozen, rode vlekken te krijgen of stil te vallen en is er dan bang voor dat anderen dit merken. Een sociale angst is iets anders dan een gewone onzekerheid die iedereen wel kent. Het verschil tussen een sociale angst en onzekerheid is vooral de ernst van de klachten en de beperking in functioneren.
Wanneer je hierover vragen hebt of je wilt een afspraak maken dan ben je van harte welkom. Neem hiervoor gerust vrijblijvend contact met mij op.