Psycholoog Alphen aan de Rijn

Praktijk van Maria Troost
bg

Hulp bij hooggevoeligheid en hoogsensitief zijn

Hoogsensitiviteit is geen psychische aandoening maar een persoonlijkheidskenmerk. Het is dus als zodanig geen probleem, gebrek of knelpunt, maar het is desalniettemin een eigenschap waar veel personen toch wat coaching bij kunnen gebruiken. Hoewel het onderzoek naar hoogsensitiviteit vandaag de dag nog steeds in de kinderschoenen staat, wordt er de laatste jaren steeds meer onderzoek naar gedaan. En terecht, want veel mensen blijken zich in de omschrijving van hoogsensitiviteit te herkennen. Ongeveer 15 tot 20 procent van de mensen zou hoogsensitief zijn. Voor zover bekend zijn er net zo veel hoogsensitieve mannen als vrouwen.

Diepgaande informatieverwerking

Psycholoog Van Hoof, als professor verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel, stelt dat hoogsensitiviteit gaat over diepgaande informatieverwerking in de hersenen. Dit zou als volgt werken: je hersenen krijgen heel veel informatie uit de omgeving te verwerken. Deze informatie wordt door je hersenen gefilterd, zodat je je kunt focussen op bepaalde informatie. De informatie die na het filteren overblijft wordt vervolgens verder verwerkt in je hersenen. Bij iemand die hoogsensitief is zou veel meer informatie ongefilterd binnen komen dan bij iemand die niet hoogsensitief is.

De hersenen functioneren op een andere manier

Dit verschil in diepgaande verwerking heeft voor- en nadelen voor mensen die hoogsensitief zijn. Voordelen zijn bijvoorbeeld dat je meer kunt doen met dezelfde hoeveelheid informatie. De interpretaties die hoogsensitieve mensen op basis van dezelfde hoeveelheid informatie maken zouden complexer zijn en verder gaan dan die van mensen die niet hoogsensitief zijn. Mensen die hoogsensitief zijn zouden ook vaak creatiever zijn en in staat om meer non-verbale signalen op te pikken. Ook merk je details en foutjes op die anderen niet gezien hadden, doorzie je sociale processen (bijvoorbeeld op de werkvloer) en ben je alert op gevaar.

Keerzijde van de medaille is bijvoorbeeld dat je eerder overprikkeld kunt raken, dat je het risico hebt dat je dingen te persoonlijk opneemt en dat er mogelijk communicatieproblemen zijn met mensen die niet hoogsensitief zijn. Uit onderzoek blijkt dat mensen die hoogsensitief zijn sneller zijn en minder fouten maken tijdens een taak, maar dat ze na afloop van de taak meer overprikkeling en meer stressgerelateerde klachten ervaren dan mensen die niet hoogsensitief zijn. Mensen die hoogsensitief zijn lopen zodoende meer risico op een burn-out, depressie klachten en angststoornissen wanneer ze zich in een nare (werk)omgeving bevinden.

Hooggevoeligheid in juiste banen leiden

Als je hoogsensitief bent heb je meer last van negatieve invloeden dan iemand die niet hoogsensitief is. Tegelijkertijd heb je ook meer voordeel van positieve invloeden in je leven. Wanneer je hoogsensitief bent is het dus belangrijk om je omstandigheden zo optimaal mogelijk in te richten en veel herstelmomenten in te bouwen. Als je hiermee worstelt of simpelweg graag beter met deze eigenschap omgaat, dan ben je van harte welkom in mijn praktijk. Ik help je graag om de beste versie van jezelf aan het oppervlak te brengen.

Neem vrijblijvend contact op voor een eerste gesprek
Tags: hooggevoeligheid, hoogsensitief, HSP, coaching, therapie, alphen aan de rijn

Psycholoog Troost in Alphen

Maria Troost

  • Geregistreerd therapeut
  • Geen lange wachtlijst
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Vergoeding (deels) mogelijk
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen