Psycholoog Alphen aan de Rijn

Praktijk van Maria Troost
bg

Therapie bij boosheid en woede

Boosheid is een emotie, net als bijvoorbeeld blijheid of verdriet. Het is dan ook heel normaal om wel eens boos te worden, net als dat het heel normaal is om wel eens blij of verdrietig te zijn. Boosheid geeft aan dat iets belangrijk voor ons is en stelt ons in staat daarvoor te vechten. Het is een emotie die ons over het algemeen in onze kracht zet. De aanleiding van de boosheid kunnen heel verschillend zijn, bijvoorbeeld iemand overschrijdt jouw grens of gevoelens van machteloosheid kunnen een rol spelen.

Boosheid kunnen uiten en loslaten

Als je jouw boosheid op de juiste manier kunt uiten is er weinig aan de hand. De situatie wordt dan hersteld en je kunt weer verder met waar je mee bezig was. Wanneer je echter last hebt van opgekropte woede, dan zul je dat eerder merken in een kort lontje, gejaagdheid, vermoeidheid, depressieve gevoelens, zelfverwijten, onzekerheid en/of voortdurende spanning. In plaats van dat de boosheid je in je kracht zet, slaat het je om de oren. In de behandeling zullen we dan kijken hoe je je boosheid kunt omzetten in assertiviteit. Je onderzoekt welke dingen je wellicht beter aan kunt pakken, maar ook wat er nodig is om de dingen die je niet kunt veranderen, te aanvaarden.

Sommige mensen vinden het moeilijk om hun boosheid te uiten. Zij kroppen hun emoties op totdat ze uiteindelijk tot een uitbarsting komen; de woedeaanval. Je kunt je emoties dan niet meer beheersen en “gaat uit je dak”. Je hebt ook even hersteltijd nodig en daarna voel je je vaak moe en schaam je je, omdat de aanleiding van je woedeaanval niet in verhouding staat met hoe je erop hebt gereageerd.

Agressie als overtreffende trap

Bij agressie gaat het een stapje verder, men zet gedrag in om kapot te maken, de ander schade te berokkenen, of duidelijk te maken wat hij/zij wel of niet wil. Agressief gedrag is bijvoorbeeld vechten, dingen kapot maken, schelden en dreigen. Het is ontzettend vervelend om in een situatie van woede en agressie terecht te komen, zowel wanneer je zelf je woede niet onder controle kan houden als wanneer een ander zich agressief gedraagt. Hoe moet je handelen in zo’n situatie? Hoe zorg je ervoor dat de woede en agressie minder wordt, of zelfs verdwijnt in bepaalde situaties?

Wat is de oorzaak van de boosheid?

Soms zijn er duidelijke oorzaken van je woede en is het eerst zaak om die oorzaken aan te pakken, of te verwerken. We gaan aandacht besteden aan het herkennen van de aanloop van irritatie naar boosheid en waar het voor jou niet meer goed te controleren is. Je leert je boosheid beter kennen en je oefent met manieren om spanning tijdig en constructief te reguleren, zodat je meer ruimte krijgt om te beslissen wat je doet, in plaats van dat de woede en agressie het jou gaan beheersen. Heb je hier nog vragen over of wil je graag een eerste gesprek inplannen? Je bent van harte welkom.

Maak een afspraak om samen aan jouw boosheid te werken


Tags: boosheid, agressie, woede, zelfbeheersing, therapie, alphen aan de rijn

Psycholoog Troost in Alphen

Maria Troost

  • Geregistreerd therapeut
  • Geen lange wachtlijst
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Vergoeding (deels) mogelijk
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen