Ondersteuning bij autisme
Autisme kenmerken komen bij alle mensen in meer of mindere mate voor. Zo vinden veel mensen het prettig om vaste routines aan te houden of om zich langere tijd intensief met één onderwerp bezig te houden. Op sociaal gebied ervaren we allemaal weleens moeilijkheden. Bij mensen met een diagnose autisme zorgen de kenmerken voor serieuze lijdensdruk en zij ervaren grote problemen op levensgebieden als school, werk, vrijde tijd en in relaties.
Niet iedereen met autisme heeft dezelfde kenmerken of gradatie met andere woorden, ieder persoon met autisme is anders en heeft zijn of haar sterke kwaliteiten.
Hoe kan ik autisme herkennen?
Kenmerken die vaak in verband worden gebracht met autisme zijn:
- Problemen op sociaal gebied/minder goed ontwikkelde sociale intuïtie
- Moeite met (onverwachte) verandering
- Dingen heel letterlijk nemen
- Eerlijk en recht door zee
- Uitstekende detailwaarneming
- Goed in analyseren
- Niet graag over koetjes en kalfjes praten
- Goed in het herkennen van patronen
- Moeite met het bewaren van overzicht
- Loyaal
- Buiten vaste kaders kunnen denken
- Perfectionistisch
- (Ogenschijnlijk) geen interesse voor anderen tonen
- Nauwkeurig
- Over- of juist ongevoelig voor zintuiglijke prikkels
- Heel intensief bezig zijn met een beperkt aantal onderwerpen
- Hyperfocus
- Talent voor specialisatie
- Voorkeur voor een op een-contact
- Tragere of andere informatieverwerking
Diagnose ontvangen, en nu?
Nadat de diagnose is gesteld hebben veel mensen met autisme behoefte aan psycho-educatie. Daarnaast kunnen mensen met autisme – al dan niet tijdelijk – hulp nodig hebben bij het plannen en organiseren (bijvoorbeeld op hun werk, op school of in hun vrije tijd), het vergroten van hun draagkracht of emotieregulatie.
Vooral tijdens zogeheten ‘overgangsmomenten’ zijn veel mensen met autisme erg kwetsbaar en lopen zij het risico om overbelast te raken en vast te lopen. Voorbeelden van zulke momenten zijn: de overgang van de basisschool naar de middelbare school, van opleiding naar werk of van thuiswonen naar zelfstandig wonen. Ook ingrijpende life events, zoals de geboorte van een kind, een sterfgeval, een scheiding of een verhuizing kan mensen met autisme langdurig uit hun evenwicht brengen en is begeleiding veelal noodzakelijk.
Samen aan de slag gaan?
Door mijn kennis en ervaring ben ik in staat om autisme vroegtijdig te herkennen en te helpen het diagnostische proces in gang te zetten en te begeleiden. Wanneer je vragen hebt over autisme of een wilt afspraak maken, dan ben je van harte welkom.
Klik hier om een afspraak te maken voor ondersteuning bij autisme